enrecht-logo

Bescherming intellectueel eigendom | Enrecht

Auteursrecht

Wanneer men iets origineels heeft gemaakt is het niet de bedoeling dat een andere partij er zomaar mee aan de haal gaat. Het auteursrecht beschermt werk van literatuur, kunst en wetenschap. Hierdoor kan worden bepaald hoe, waar en wanneer een werk openbaar gemaakt wordt. Het auteursrecht is tevens van pas op software, foto’s, films, muziek, journalistiek werk, toespraken, beeldende kunst en bouwwerken. Auteursrecht staat ook wel bekend als ‘’copyright’’. Het auteursrecht kan worden overgedragen aan eventuele erfgenamen. Een voorwaarde is dat het recht altijd in handen is geweest van de maker. Ook kan de maker zijn auteursrecht verkopen.

Handelsnaamrecht

Iedere onderneming onderscheidt zich van anderen door middel van haar naam. Het handelsnaamrecht beschermt de naam van een onderneming, bijvoorbeeld Enrecht. Er zijn gevolgen verbonden aan het kopiëren van deze naam. De handelsnaamwet stelt ook een aantal eisen aan de naam van een onderneming. Zo mag een eenmanszaak bijvoorbeeld niet ‘’ Naam B.V.’’ gebruiken. Dit is namelijk misleiding met betrekking tot het eigendom of de rechtsvorm van de onderneming. Ook mag de naam niet in strijd zijn met een oudere handelsnaam of merkenrecht van een ander bedrijf. Verder beperkt het handelsnaamrecht zich tot een regio. Het is dus mogelijk dat er in Zuid-Holland en Groningen twee verschillende ondernemingen dezelfde handelsnaam gebruiken.

Naburige rechten

Deze kunnen worden verbonden aan het auteursrecht. Naburige rechten beschermen het werk van uitvoerende kunstenaars zoals musici, acteurs, dansers, platenmaatschappijen en omroeporganisaties. De meeste naburige rechten hebben een geldigheidsduur van 50 jaar. Dit is een stuk korter dan het auteursrecht.

Databankenrecht

Het databankenrecht beschermt de producent van de databank op het gebied van gegevensverzameling. Er zijn eisen aan verbonden. Zo moet er voldoende in de databank geïnvesteerd zijn. Zelf gemaakte gegevens tellen in dezen niet mee. De databank moet ook goed geordend zijn zonder hierbij per se gebruik te maken van de meest geavanceerde software.

Kwekersrecht

Het kwekersrecht beschermt de uitvinding van nieuwe plantenrassen. Wanneer een kweker een gen van een plant (het DNA) wil combineren met een ander gen, moet de kweker eerst toestemming vragen aan de kweker van de plant waarvan hij het gen wil gebruiken.

Chipsrecht

Het chipsrecht houdt in dat u het exclusieve recht hebt om een lay-out (indeling) van een computerchip toe te passen. Het gaat om de indeling van transistors per vierkante millimeter. Deze indeling is voor elk soort chip uniek. Een andere partij mag dus niet zonder toestemming dezelfde indeling gebruiken.

In Nederland  kennen we veel verschillende soorten intellectuele eigendommen. Elk recht heeft ook weer zijn eigen kenmerken. Een aantal rechten dienen bijvoorbeeld geregistreerd te worden. Bij Enrecht zijn specialisten aangesloten die u van advies hierover kunnen voorzien.

Ook geinteresseerd in?

Juridisch advies

Letselschade voetganger | Enrecht

Soms is het zo dat voetgangers geen schadevergoeding krijgen. Dit is echter alleen het geval als de bestuurder die de voetganger heeft aangereden kan aantonen dat de voetganger roekeloos heeft [...]
Lezen

Arbeidsongeval | Enrecht |

Op uw werk moet het natuurlijk veilig zijn, maar een arbeidsongeval kan altijd voor komen. Uw werkgever moet er altijd voor zorgen dat u op een veilige en gezonde plek werkt. [...]
Lezen

enrecht, visie enrecht, enrecht keurmerk

Enrecht advocaten is een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u [...]
Lezen

algemeen Archieven | Enrecht

Wanneer u wilt scheiden van uw partner, is het vaak het makkelijkst, het goedkoopst en het beste om daar in onderling overleg met elkaar afspraken over te maken. Samen met [...]
Lezen

Consumentenrecht | Enrecht

Conflictbemiddeling Een ander woord voor conflictbemiddeling is mediation. Mediation wordt steeds vaker in steeds meer rechtsgebieden toegepast. Het is natuurlijk het beste als partijen er samen uitkomen, zonder dat een [...]
Lezen

Adoptie | Enrecht

Door adoptie komt er een wettelijk familieband tot stand tussen het kind en de adoptiefouders. Een verzoek tot adoptie moet worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor heeft u de hulp [...]
Lezen

Scheiding eenzijdig | Enrecht

De aanstaande ex-partner kan, indien hij of zij het niet eens is met het verzoek, een zogenaamd verweerschrift indienen. Ook dit verweerschrift kan enkel met tussenkomst van een advocaat bij [...]
Lezen

Vind een advocaat in:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Zoek een advocaat

Ben je op zoek naar juridisch advies? Vind snel en eenvoudig de juiste advocaat voor jouw zaak. Onze ervaren advocaten staan klaar om je te helpen bij al jouw juridische kwesties. Met expertise in verschillende rechtsgebieden, kunnen we je begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een oplossing die bij jou past. Zoek niet verder, vind vandaag nog de perfecte advocaat voor jouw behoeften.

Familierecht advocaat

Heb je juridische hulp nodig bij familiezaken? Onze gespecialiseerde familierecht advocaten zijn hier om jou te helpen. Of het nu gaat om echtscheiding, voogdij, alimentatie of andere familiekwesties, wij bieden deskundig advies en ondersteuning op maat. Met onze ervaring en toewijding streven we ernaar om jouw belangen te behartigen en een oplossing te vinden die recht doet aan jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult.

Arbeidsrecht advocaat

Sta je voor een arbeidsconflict of heb je vragen over jouw rechten op de werkvloer? Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten zijn er om jou te helpen. Wij begrijpen de complexiteit van arbeidswetgeving en zullen jouw zaak met toewijding en expertise behandelen. Of het nu gaat om ontslag, discriminatie, arbeidsvoorwaarden of andere arbeidsgerelateerde kwesties, wij staan aan jouw zijde om jouw belangen te verdedigen en een rechtvaardige oplossing te zoeken. Neem contact met ons op voor deskundig advies op maat.

Strafrecht advocaat

Ben je beschuldigd van een strafbaar feit of ben je betrokken bij een strafrechtelijke zaak? Onze ervaren strafrecht advocaten zijn er om jouw rechten te verdedigen en jou bij te staan tijdens deze moeilijke tijd. Wij begrijpen de ernst van strafrechtelijke aanklachten en zullen jouw zaak met de hoogste mate van professionaliteit behandelen. Of het nu gaat om overtredingen, misdrijven of andere strafrechtelijke kwesties, wij zullen jouw zaak grondig onderzoeken en een strategie ontwikkelen om jouw belangen te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk consult.

© 2023 gemaakt door label111.nl all rights reserved