enrecht-logo

Beslaglegging: de bv, de eenmanszaak en de vof | Enrecht

Indien u bang bent dat zodra u een uitspraak van de rechter heeft, de wederpartij alle goederen heeft verduisterd en u niets meer heeft om beslag op te leggen, bestaat er de mogelijkheid van conservatoir beslag. Dit is een beslag waarbij het doel is het bewaren van de goederen totdat er een uitspraak van de rechter volgt. Voor het leggen van conservatoir beslag dient u wel de vrees voor verduistering aan te tonen.

Eenmanszaak en vof

Bij de eenmanszaak of vof kan er een beslaglegging worden uitgevoerd. U kunt dan beslag leggen op het vermogen van de onderneming zelf, zoals: inventaris, voorraden , banktegoeden ect. Op alles wat dus onder de naam van de onderneming valt kan dus een beslaglegging  worden gedaan.

Beslag bij eigenaren en vennoten

Een vof of eenmanszaak hebben geen rechtspersoonlijkheid en dit houdt in dat ze niet zelfstandig drager kunnen zijn van rechten en plichten. De dragers van deze rechten en plichten zijn de personen achter de onderneming. Dit is een eigenaar bij de eenmanszaak en de vennoten bij de vof.

Doordat de eenmanszaak en de vof niet over rechtspersoonlijkheid beschikken, zijn de personen achter de onderneming met hun eigen vermogen aansprakelijk.  Dus een persoon die beslag wil leggen, kan dit dus doen op het vermogen van de onderneming, maar als dit niet genoeg is kan er dus ook beslag gelegd worden gedaan op het vermogen van de persoon achter de onderneming. Als deze persoon is getrouwd in gemeenschap van goederen dan kan er ook nog eens beslag worden gelegd op het vermogen van de echtgenoot.

Beslag bij een bv

Bij de bv en bij andere rechtspersonen kan ook beslaglegging plaatsvinden. De beslaglegging vindt plaats op precies dezelfde manier als bij de eenmanszaak of vof. Het verschil zit hem wel in het beslagleggen bij de ondernemer privé. Er mag dus wel op het vermogen van de onderneming beslag worden gelegd maar niet op het vermogen van de persoon achter de bv. Bij een bv is de rechtspersoon wel zelf drager van de rechten en plichten. Dus als een beslaglegger niks meer kan halen uit de bv heeft hij pech. Het enige wat dan nog kan worden gedaan is een faillissement aanvragen, maar dat levert meestal niet veel meer op.

Uitzonderingen

Er zijn echter altijd uitzonderingen, deze verschillen per situatie en kunnen dus niet genoemd worden. De ervaring leert dat het meestal verstandig is om naar deze uitzonderingen te kijken met een advocaat of andere juridisch adviseur. Dit raden we aan omdat het een complex onderwerp is waarbij veel facetten moet worden bekeken.

Wat kan ik dus doen?

Bij een beslaglegging op de eenmanszaak of vof kan er dus beslag worden gelegd op het vermogen van de onderneming zelf maar ook op het vermogen van de ondernemer(s) in privé. Er kan zelfs als de ondernemer getrouwd is in gemeenschap van goederen beslag gelegd worden op het vermogen van de partner.

Beslaglegging bij een bv ligt echter anders en is een stuk moeilijker. Bij de bv kan er alleen beslag worden gelegd op het vermogen van de bv zelf. Als het vermogen op is, kan er in eerste instantie nergens meer beslag op worden gelegd.  Dit is op een paar uitzonderingen te voorkomen, maar dan moet de eiser wel met een goed juridisch plan komen.

Omdat beslaglegging een complex onderwerp is, zal het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen. Onze juridische experts kunnen u daar bij helpen. Heeft u nog vragen over dit onderwerp dan kunt u die vrijblijvend stellen.

Ook geinteresseerd in?

Juridisch advies

Letselschade voetganger | Enrecht

Soms is het zo dat voetgangers geen schadevergoeding krijgen. Dit is echter alleen het geval als de bestuurder die de voetganger heeft aangereden kan aantonen dat de voetganger roekeloos heeft [...]
Lezen

Arbeidsongeval | Enrecht |

Op uw werk moet het natuurlijk veilig zijn, maar een arbeidsongeval kan altijd voor komen. Uw werkgever moet er altijd voor zorgen dat u op een veilige en gezonde plek werkt. [...]
Lezen

enrecht, visie enrecht, enrecht keurmerk

Enrecht advocaten is een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u [...]
Lezen

algemeen Archieven | Enrecht

Wanneer u wilt scheiden van uw partner, is het vaak het makkelijkst, het goedkoopst en het beste om daar in onderling overleg met elkaar afspraken over te maken. Samen met [...]
Lezen

Consumentenrecht | Enrecht

Conflictbemiddeling Een ander woord voor conflictbemiddeling is mediation. Mediation wordt steeds vaker in steeds meer rechtsgebieden toegepast. Het is natuurlijk het beste als partijen er samen uitkomen, zonder dat een [...]
Lezen

Adoptie | Enrecht

Door adoptie komt er een wettelijk familieband tot stand tussen het kind en de adoptiefouders. Een verzoek tot adoptie moet worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor heeft u de hulp [...]
Lezen

Scheiding eenzijdig | Enrecht

De aanstaande ex-partner kan, indien hij of zij het niet eens is met het verzoek, een zogenaamd verweerschrift indienen. Ook dit verweerschrift kan enkel met tussenkomst van een advocaat bij [...]
Lezen

Vind een advocaat in:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Zoek een advocaat

Ben je op zoek naar juridisch advies? Vind snel en eenvoudig de juiste advocaat voor jouw zaak. Onze ervaren advocaten staan klaar om je te helpen bij al jouw juridische kwesties. Met expertise in verschillende rechtsgebieden, kunnen we je begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een oplossing die bij jou past. Zoek niet verder, vind vandaag nog de perfecte advocaat voor jouw behoeften.

Familierecht advocaat

Heb je juridische hulp nodig bij familiezaken? Onze gespecialiseerde familierecht advocaten zijn hier om jou te helpen. Of het nu gaat om echtscheiding, voogdij, alimentatie of andere familiekwesties, wij bieden deskundig advies en ondersteuning op maat. Met onze ervaring en toewijding streven we ernaar om jouw belangen te behartigen en een oplossing te vinden die recht doet aan jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult.

Arbeidsrecht advocaat

Sta je voor een arbeidsconflict of heb je vragen over jouw rechten op de werkvloer? Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten zijn er om jou te helpen. Wij begrijpen de complexiteit van arbeidswetgeving en zullen jouw zaak met toewijding en expertise behandelen. Of het nu gaat om ontslag, discriminatie, arbeidsvoorwaarden of andere arbeidsgerelateerde kwesties, wij staan aan jouw zijde om jouw belangen te verdedigen en een rechtvaardige oplossing te zoeken. Neem contact met ons op voor deskundig advies op maat.

Strafrecht advocaat

Ben je beschuldigd van een strafbaar feit of ben je betrokken bij een strafrechtelijke zaak? Onze ervaren strafrecht advocaten zijn er om jouw rechten te verdedigen en jou bij te staan tijdens deze moeilijke tijd. Wij begrijpen de ernst van strafrechtelijke aanklachten en zullen jouw zaak met de hoogste mate van professionaliteit behandelen. Of het nu gaat om overtredingen, misdrijven of andere strafrechtelijke kwesties, wij zullen jouw zaak grondig onderzoeken en een strategie ontwikkelen om jouw belangen te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk consult.

© 2023 gemaakt door label111.nl all rights reserved