enrecht-logo

Concurrentiebeding na ontslag | Enrecht | en recht

Als u een geldig concurrentiebeding met uw (oud)werknemer heeft, is dit meestal niet voldoende. U moet er dan ook voor zorgen dat het concurrentiegeding geldig blijft. Een rechter kan het beding beëindigen om drie  redenen:

– De rechter kan het concurrentiebeding beëindigen als de belangen niet in verhouding zijn. Dit kan als het beding te veeleisend en te omvattend is. De rechter kan dan het hele beding beëindigen maar meestal wordt het beding dan ingeperkt.

– Een concurrentiebeding kan ook worden beëindigd als een werkgever een arbeidsovereenkomst laat beëindigen op een manier waarbij hij een schadevergoeding moet betalen. Dit is dus niet bij een ‘normaal ontslag’. Bij bijvoorbeeld een ontslag wegens bedrijfseconomische gronden blijft het concurrentiebeding bestaan.

– Een andere reden waarop een rechter het concurrentiebeding kan beëindigen is  wanneer een werknemer andere werkzaamheden gaat uitvoeren zonder een nieuwe arbeidsovereenkomst. Het beding wordt dan niet aangepast aan de nieuwe werkzaamheden. Het beding geldt dus dan niet voor die werkzaamheden.

En wat kan ik precies vorderen bij een de desbetreffende werknemer?

Als een werknemer het concurrentiebeding overtreedt is de schade niet altijd zichtbaar. U kunt dus ook moeilijk berekenen wat hij moet vergoeden. Het is dus verstandig om bij het opstellen van het concurrentiebeding een boete te bepalen.

Wat als een werknemer niet mee wil meewerken?

Er is natuurlijk altijd een mogelijkheid dat een (oud)werknemer het concurrentiebeding niet nakomt of de boete die hem is opgelegd niet wil betalen.  Als dit het geval is, is het verstandig om een dagvaarding uit te schrijven en de zaak voor te leggen bij een rechter. Daarbij is het ook handig om een jurist in handen te nemen. Deze kan u bijstaan in een proces.

Dus als een (oud) werknemer zich niet houdt aan het afgesproken concurrentiebeding, kunt u er als werkgever tegen optreden. Als werkgever moet u wel goed bekijken wat de kansen zijn en of het concurrentiebeding nog geldig is. Als dit het geval is, maar het concurrentiebeding wordt niet nageleefd, kunt u altijd juridische stappen ondernemen.

Wij van Enrecht willen u daar graag bij helpen. Wij hebben de juiste specialisten daarvoor in huis.
Heeft u nog vragen? Stel deze vrijblijvend aan een van onze specialisten.

Ook geinteresseerd in?

Juridisch advies

Letselschade voetganger | Enrecht

Soms is het zo dat voetgangers geen schadevergoeding krijgen. Dit is echter alleen het geval als de bestuurder die de voetganger heeft aangereden kan aantonen dat de voetganger roekeloos heeft [...]
Lezen

Arbeidsongeval | Enrecht |

Op uw werk moet het natuurlijk veilig zijn, maar een arbeidsongeval kan altijd voor komen. Uw werkgever moet er altijd voor zorgen dat u op een veilige en gezonde plek werkt. [...]
Lezen

enrecht, visie enrecht, enrecht keurmerk

Enrecht advocaten is een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u [...]
Lezen

algemeen Archieven | Enrecht

Wanneer u wilt scheiden van uw partner, is het vaak het makkelijkst, het goedkoopst en het beste om daar in onderling overleg met elkaar afspraken over te maken. Samen met [...]
Lezen

Consumentenrecht | Enrecht

Conflictbemiddeling Een ander woord voor conflictbemiddeling is mediation. Mediation wordt steeds vaker in steeds meer rechtsgebieden toegepast. Het is natuurlijk het beste als partijen er samen uitkomen, zonder dat een [...]
Lezen

Adoptie | Enrecht

Door adoptie komt er een wettelijk familieband tot stand tussen het kind en de adoptiefouders. Een verzoek tot adoptie moet worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor heeft u de hulp [...]
Lezen

Scheiding eenzijdig | Enrecht

De aanstaande ex-partner kan, indien hij of zij het niet eens is met het verzoek, een zogenaamd verweerschrift indienen. Ook dit verweerschrift kan enkel met tussenkomst van een advocaat bij [...]
Lezen

Vind een advocaat in:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Zoek een advocaat

Ben je op zoek naar juridisch advies? Vind snel en eenvoudig de juiste advocaat voor jouw zaak. Onze ervaren advocaten staan klaar om je te helpen bij al jouw juridische kwesties. Met expertise in verschillende rechtsgebieden, kunnen we je begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een oplossing die bij jou past. Zoek niet verder, vind vandaag nog de perfecte advocaat voor jouw behoeften.

Familierecht advocaat

Heb je juridische hulp nodig bij familiezaken? Onze gespecialiseerde familierecht advocaten zijn hier om jou te helpen. Of het nu gaat om echtscheiding, voogdij, alimentatie of andere familiekwesties, wij bieden deskundig advies en ondersteuning op maat. Met onze ervaring en toewijding streven we ernaar om jouw belangen te behartigen en een oplossing te vinden die recht doet aan jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult.

Arbeidsrecht advocaat

Sta je voor een arbeidsconflict of heb je vragen over jouw rechten op de werkvloer? Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten zijn er om jou te helpen. Wij begrijpen de complexiteit van arbeidswetgeving en zullen jouw zaak met toewijding en expertise behandelen. Of het nu gaat om ontslag, discriminatie, arbeidsvoorwaarden of andere arbeidsgerelateerde kwesties, wij staan aan jouw zijde om jouw belangen te verdedigen en een rechtvaardige oplossing te zoeken. Neem contact met ons op voor deskundig advies op maat.

Strafrecht advocaat

Ben je beschuldigd van een strafbaar feit of ben je betrokken bij een strafrechtelijke zaak? Onze ervaren strafrecht advocaten zijn er om jouw rechten te verdedigen en jou bij te staan tijdens deze moeilijke tijd. Wij begrijpen de ernst van strafrechtelijke aanklachten en zullen jouw zaak met de hoogste mate van professionaliteit behandelen. Of het nu gaat om overtredingen, misdrijven of andere strafrechtelijke kwesties, wij zullen jouw zaak grondig onderzoeken en een strategie ontwikkelen om jouw belangen te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk consult.

© 2023 gemaakt door label111.nl all rights reserved