enrecht-logo

Faillissement | Enrecht| en recht

Gemeenschap van goederen bij faillissement

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen of heeft u een geregistreerd partnerschap met een gemeenschap van goederen dan valt bij een eventueel privé aansprakelijkheid  het vermogen van uw partner ook onder het faillissement.

Hoe ziet een faillissementsprocedure er stapsgewijs uit?

1 De faillissementsaanvraag.

Zoals eerder in dit artikel vermeld kunt u dit zelf doen. Ook kunnen de schuldeisers uw faillissement aanvragen. Wanneer u zelf schuldeiser bent kunt u natuurlijk ook een faillissement aanvragen. Als schuldeiser moet u wel een steunvordering hebben van een andere schuldeiser. Het aanvragen van een faillissement gebeurt  bij de rechtbank door middel van het indienen van een verzoek tot faillissement. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

2 De rechter

Een rechter bepaalt of de faillissementsaanvraag terecht is. Tijdens deze zitting krijgt degene tegen wie het verzoek zich richt de kans om verweer te voeren tegen het faillissement. U kunt ook een schuldsanering aanvragen tijdens de zitting.

3 De curator

Zodra de rechter het faillissement uitspreekt benoemt hij een curator. Deze curator brengt al uw bezittingen en schulden in kaart. De failliet verklaarde verliest het beheer en de beschikking over zijn goederen. Hij wordt beschikkingsonbevoegd. De curator neemt alle beslissingen over het bedrijf. Een deel van uw inkomsten blijft van u. De bedoeling is dat deze worden besteed aan levensonderhoud.

4 De verificatiefase

Alle schulden worden bekeken en gecontroleerd. Er worden afspraken gemaakt met de schuldeisers over de terugbetaling.

5 Betalen van de schuldeisers

Hiervoor wordt een uitdelingslijst opgesteld door de curator. Alle schuldeisers moeten hiermee akkoord gaan. De rechter moet dit akkoord eerst goedkeuren. Om te weten wie wat krijgt moet er naar de rangorde van schuldeisers worden gekeken.

– 1e rang Boedelschuldeisers: Dit zijn schulden die tijdens het faillissement zijn ontstaan. De salariskosten van de curator zijn een goed voorbeeld. Boedelschuldeisers hebben wettelijk recht op voorrang.

– 2e rang Preferente schuldeisers: Schuldeisers met preferente vorderingen hebben ook recht op voorrang. Preferente schuldeisers zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, UWV en werknemers die nog loon tegoed hebben.

– 3e rang: Concurrente schuldeisers: Deze schuldeisers hebben geen wettelijk geregelde voorrang. Alleen wanneer er geld over is krijgen zij betaald. Concurrente schuldeisers zijn bijvoorbeeld leveranciers.

Uitzondering: Separatisten. Wanneer een schuldeiser het recht van hypotheek of pandrecht heeft, zoals bijvoorbeeld een bank of een investeerder, dan is deze schuldeiser een separatist. Deze vordering blijft altijd bestaan en valt buiten het faillissement. Dit betekend dat de separatist de vordering altijd direct mag opeisen. De curator kan echter vragen om eerst een redelijke termijn te wachten.

6 Einde faillissement

Het faillissement eindigt wanneer:

– De schulden zijn afbetaald volgens de wettelijke verdeling.

– De rechter het akkoord met uw schuldeisers goedkeurt. De schulden worden betaald volgens de uitdelingslijst.

Wilt u na het faillissement opnieuw starten met ondernemen?

Dat kan. Er moet echter wel rekening mee gehouden worden dat schuldeisers die nog niet (of gedeeltelijk) zijn afbetaald alsnog bij uw nieuwe onderneming kunnen aankloppen voor een terugbetaling.

Ook geinteresseerd in?

Juridisch advies

Letselschade voetganger | Enrecht

Soms is het zo dat voetgangers geen schadevergoeding krijgen. Dit is echter alleen het geval als de bestuurder die de voetganger heeft aangereden kan aantonen dat de voetganger roekeloos heeft [...]
Lezen

Arbeidsongeval | Enrecht |

Op uw werk moet het natuurlijk veilig zijn, maar een arbeidsongeval kan altijd voor komen. Uw werkgever moet er altijd voor zorgen dat u op een veilige en gezonde plek werkt. [...]
Lezen

enrecht, visie enrecht, enrecht keurmerk

Enrecht advocaten is een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u [...]
Lezen

algemeen Archieven | Enrecht

Wanneer u wilt scheiden van uw partner, is het vaak het makkelijkst, het goedkoopst en het beste om daar in onderling overleg met elkaar afspraken over te maken. Samen met [...]
Lezen

Consumentenrecht | Enrecht

Conflictbemiddeling Een ander woord voor conflictbemiddeling is mediation. Mediation wordt steeds vaker in steeds meer rechtsgebieden toegepast. Het is natuurlijk het beste als partijen er samen uitkomen, zonder dat een [...]
Lezen

Adoptie | Enrecht

Door adoptie komt er een wettelijk familieband tot stand tussen het kind en de adoptiefouders. Een verzoek tot adoptie moet worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor heeft u de hulp [...]
Lezen

Scheiding eenzijdig | Enrecht

De aanstaande ex-partner kan, indien hij of zij het niet eens is met het verzoek, een zogenaamd verweerschrift indienen. Ook dit verweerschrift kan enkel met tussenkomst van een advocaat bij [...]
Lezen

Vind een advocaat in:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Zoek een advocaat

Ben je op zoek naar juridisch advies? Vind snel en eenvoudig de juiste advocaat voor jouw zaak. Onze ervaren advocaten staan klaar om je te helpen bij al jouw juridische kwesties. Met expertise in verschillende rechtsgebieden, kunnen we je begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een oplossing die bij jou past. Zoek niet verder, vind vandaag nog de perfecte advocaat voor jouw behoeften.

Familierecht advocaat

Heb je juridische hulp nodig bij familiezaken? Onze gespecialiseerde familierecht advocaten zijn hier om jou te helpen. Of het nu gaat om echtscheiding, voogdij, alimentatie of andere familiekwesties, wij bieden deskundig advies en ondersteuning op maat. Met onze ervaring en toewijding streven we ernaar om jouw belangen te behartigen en een oplossing te vinden die recht doet aan jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult.

Arbeidsrecht advocaat

Sta je voor een arbeidsconflict of heb je vragen over jouw rechten op de werkvloer? Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten zijn er om jou te helpen. Wij begrijpen de complexiteit van arbeidswetgeving en zullen jouw zaak met toewijding en expertise behandelen. Of het nu gaat om ontslag, discriminatie, arbeidsvoorwaarden of andere arbeidsgerelateerde kwesties, wij staan aan jouw zijde om jouw belangen te verdedigen en een rechtvaardige oplossing te zoeken. Neem contact met ons op voor deskundig advies op maat.

Strafrecht advocaat

Ben je beschuldigd van een strafbaar feit of ben je betrokken bij een strafrechtelijke zaak? Onze ervaren strafrecht advocaten zijn er om jouw rechten te verdedigen en jou bij te staan tijdens deze moeilijke tijd. Wij begrijpen de ernst van strafrechtelijke aanklachten en zullen jouw zaak met de hoogste mate van professionaliteit behandelen. Of het nu gaat om overtredingen, misdrijven of andere strafrechtelijke kwesties, wij zullen jouw zaak grondig onderzoeken en een strategie ontwikkelen om jouw belangen te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk consult.

© 2023 gemaakt door label111.nl all rights reserved