enrecht-logo

Faillissement klant. Hoe de ‘’schade’’ beperken?

Nadat u zelf vooraf maatregelen kunt treffen zijn er natuurlijk ook altijd wettelijke voorwaarden waarmee u uw schade kunt beperken. De wettelijke voorwaarden zijn.

  1. Eigendomsvoorbehoud
  2. Pandrecht en hypotheekrecht.
  3. Retentierecht en recht van reclame.
  4. Borgtocht en privé garantstelling.
  5. Uw vordering indienen bij de curator.

Eigendomsvoorbehoud

Bij het afsluiten van een verkoopovereenkomst is het verstandig vast te stellen dat u producten levert  onder eigendomsvoorbehoud. U kunt dan altijd de producten terug vorderen als de rekening niet voldaan kan worden. U blijft immers eigenaar van de producten zolang de gehele rekening niet is voldaan. Bij een faillissement worden de rekeningen vrijwel nooit meer betaald.

Het recht van eigendomsvoorbehoud is daarom een goede manier uw schade te beperken, door de goederen die u geleverd heeft weer terug te halen. Het risico blijft wel dat uw klant de producten die u geleverd heeft, heeft verkocht of al heeft bewerkt. Dit risico kunt u jammer genoeg niet voorkomen.

Pandrecht en hypotheekrecht

Een andere manier om de schade te beperken is een beroep te doen op pand- en hypotheekrecht. Dit kunt u tijdens een deal laten vastleggen. U kunt dan bijvoorbeeld vastleggen dat als wanneer de rekeningen niet voldaan worden, u goederen mag gaan verkopen van de klant. Bij het pandrecht kunt u bijna alles verkopen wat van de klant is. Bij hypotheekrecht mag u alleen geregistreerde goederen verkopen. Bij de verkoop van (geregistreerde) goederen zijn wel strenge regels verbonden en het is verstandig om u daarover juridisch te laten adviseren.

Retentierecht en recht van reclame

Om de mogelijke schade te kunnen beperken kunt u ook gebruik maken van het retentierecht en het recht van reclame. Het retentierecht kunt u bijvoorbeeld toepassen als u aan het verbouwen bent bij een klant. De zaak van deze klant is dan in u bezit totdat hij of zij de rekeningen betaald heeft. Als de klant de rekening heeft voldaan kunt u de zaak weer terug geven. Bij een faillissement kan een curator dit wel doorbreken, maar bij een faillissement heeft u dan wel hoge voorrang op de opbrengsten.

Borgtocht en privé garantstelling

Een andere voorbeeld om de schade te beperken bij een faillissement, is het aanvragen van een borgtocht. Een borgtocht houd in dat een derde persoon garant staat voor het voldoen van de rekeningen, als de klant hier niet zelf aan kan voldoen.

De privé garantstelling kan als een bestuurder van een vof zich ook privé garant stelt voor het voldoen van de rekeningen. Dit hoeft u niet perse vooraf te bespreken maar kan ook later. Echter kunnen deze afspraken wel weer door een curator worden doorbroken bij een faillissement.

Uw vordering indienen bij de curator

Als een klant van u failliet gaat en u wilt geld of goederen vorderen, dan moet u dit altijd (met voldoende bewijsmateriaal) voorleggen bij de curator, als er dan geld genoeg is om een deel of de hele rekening te voldoen maakt u altijd kans om de schade te beperken. Als u niks bij de curator indient ontvangt u sowieso niets.

U kunt ook altijd uw btw terug vragen bij de fiscus, als de rekening niet voldaan wordt. Bij deze aanvraag moet wel een brief van de curator zitten met daarin verklaard dat u uw geld niet meer ontvangt van de failliete klant.

Zoals u leest zijn er altijd mogelijkheden om de (financiële) schade bij een faillissement van een klant te beperken. Maar laat u altijd adviseren door een juridisch specialist. Hij of zij kan u wijzen op de rechten en plichten die u heeft. De specialisten van Enrecht willen en kunnen dit voor u doen. Stel dus vrijblijvend uw vragen.

Ook geinteresseerd in?

Juridisch advies

Letselschade voetganger | Enrecht

Soms is het zo dat voetgangers geen schadevergoeding krijgen. Dit is echter alleen het geval als de bestuurder die de voetganger heeft aangereden kan aantonen dat de voetganger roekeloos heeft [...]
Lezen

Arbeidsongeval | Enrecht |

Op uw werk moet het natuurlijk veilig zijn, maar een arbeidsongeval kan altijd voor komen. Uw werkgever moet er altijd voor zorgen dat u op een veilige en gezonde plek werkt. [...]
Lezen

enrecht, visie enrecht, enrecht keurmerk

Enrecht advocaten is een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u [...]
Lezen

algemeen Archieven | Enrecht

Wanneer u wilt scheiden van uw partner, is het vaak het makkelijkst, het goedkoopst en het beste om daar in onderling overleg met elkaar afspraken over te maken. Samen met [...]
Lezen

Consumentenrecht | Enrecht

Conflictbemiddeling Een ander woord voor conflictbemiddeling is mediation. Mediation wordt steeds vaker in steeds meer rechtsgebieden toegepast. Het is natuurlijk het beste als partijen er samen uitkomen, zonder dat een [...]
Lezen

Adoptie | Enrecht

Door adoptie komt er een wettelijk familieband tot stand tussen het kind en de adoptiefouders. Een verzoek tot adoptie moet worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor heeft u de hulp [...]
Lezen

Scheiding eenzijdig | Enrecht

De aanstaande ex-partner kan, indien hij of zij het niet eens is met het verzoek, een zogenaamd verweerschrift indienen. Ook dit verweerschrift kan enkel met tussenkomst van een advocaat bij [...]
Lezen

Vind een advocaat in:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Zoek een advocaat

Ben je op zoek naar juridisch advies? Vind snel en eenvoudig de juiste advocaat voor jouw zaak. Onze ervaren advocaten staan klaar om je te helpen bij al jouw juridische kwesties. Met expertise in verschillende rechtsgebieden, kunnen we je begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een oplossing die bij jou past. Zoek niet verder, vind vandaag nog de perfecte advocaat voor jouw behoeften.

Familierecht advocaat

Heb je juridische hulp nodig bij familiezaken? Onze gespecialiseerde familierecht advocaten zijn hier om jou te helpen. Of het nu gaat om echtscheiding, voogdij, alimentatie of andere familiekwesties, wij bieden deskundig advies en ondersteuning op maat. Met onze ervaring en toewijding streven we ernaar om jouw belangen te behartigen en een oplossing te vinden die recht doet aan jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult.

Arbeidsrecht advocaat

Sta je voor een arbeidsconflict of heb je vragen over jouw rechten op de werkvloer? Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten zijn er om jou te helpen. Wij begrijpen de complexiteit van arbeidswetgeving en zullen jouw zaak met toewijding en expertise behandelen. Of het nu gaat om ontslag, discriminatie, arbeidsvoorwaarden of andere arbeidsgerelateerde kwesties, wij staan aan jouw zijde om jouw belangen te verdedigen en een rechtvaardige oplossing te zoeken. Neem contact met ons op voor deskundig advies op maat.

Strafrecht advocaat

Ben je beschuldigd van een strafbaar feit of ben je betrokken bij een strafrechtelijke zaak? Onze ervaren strafrecht advocaten zijn er om jouw rechten te verdedigen en jou bij te staan tijdens deze moeilijke tijd. Wij begrijpen de ernst van strafrechtelijke aanklachten en zullen jouw zaak met de hoogste mate van professionaliteit behandelen. Of het nu gaat om overtredingen, misdrijven of andere strafrechtelijke kwesties, wij zullen jouw zaak grondig onderzoeken en een strategie ontwikkelen om jouw belangen te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk consult.

© 2023 gemaakt door label111.nl all rights reserved