enrecht-logo

Ontslag | Enrecht

U kunt prima functioneren, maar uw functie kan komen te vervallen of het gaat bedrijfseconomisch slecht met de werkgever. Kort gezegd: Ontslag hoeft niet aan u zelf te liggen. Er is dan geen sprake van disfunctioneren, maar van beëindiging van de arbeidsovereenkomst vanwege reorganisatie of om bedrijfseconomische redenen.

Welke ontslagreden en er ook speelt, het is goed om te weten hoe een ontslagprocedure werkt. Of ontslag kan worden voorkomen, hoe u een juiste ontslagvergoeding verkrijgt en hoe een WW-uitkering.

Mogelijke redenen voor ontslag

‘Ontslag op staande voet’ is de meest ingrijpende reden vorm van ontslag. Een dergelijk ontslag is alleen mogelijk als er sprake is van een ‘dringende reden’, zoals fraude, diefstal, agressie, te vaak te laat komen. Ontslag op staande voet is erg ingrijpend omdat de werknemer direct zijn baan en salaris verliest en hij ook geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering.

Aan een deze vorm van beëindiging van het dienstverband worden daarom erg strenge eisen gesteld. Klik voor meer informatie op: ontslag op staande voet.

Bedrijfseconomische redenen

Doordat bedrijven te maken kunnen krijgen met financieel zwaar weer of willen reorganiseren (bijvoorbeeld vanwege automatisering of outsourcing), kan de werkgever beëindiging van de arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomie redenen aanvragen. De werkgever vraagt dan meestal een ontslagvergunning aan het UWV.

Aan een dergelijk baanverlies zijn voorwaarden verbonden. U kunt meer hierover lezen door te klikken op: Ontslag wegens economische redenen.

Ontslag bij disfunctioneren

Disfunctioneren is een van de meest voorkomende redenen voor ontslag. Het komt er op neer dat de werkgever de werknemer wil ontslaan omdat hij zijn werkzaamheden niet goed uitoefent, of omdat zijn houding naar collega’s niet van deugt.

Aan disfunctioneren worden strenge voorwaarden gesteld. Zo dient de werkgever, de werknemer meerdere malen te hebben aangesproken op zijn functioneren en dient de werknemer voldoende tijd te hebben gehad om zijn functioneren te verbeteren, het zogenaamde ‘verbetertraject’.

Ontslagprocedures

In hoofdlijnen kan een gedwongen beëindiging van de arbeidsovereenkomst plaatsvinden via twee instanties waarbij de ontslaggrond bepaalt bij welke instantie de werkgever moet zijn. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomie redenen, of bij langdurige ziekte vindt plaats via het UWV. Ingeval van alle andere ontslaggronden vindt beëindiging plaats via kantonrechter. De procedure via het UWV is een schriftelijke. De procedure via kantonrechter is deels schriftelijk, maar er vindt tevens een mondelinge behandeling plaats.

Wat te doen bij ontslag?

Hoe moet u reageren als u ontslag wordt aangezegd? Hieronder alvast enige adviezen:

Doen:

    • Vraag naar de reden van beëindiging van de arbeidsovereenkomst en een schriftelijke bevestiging.
    • Geef aan dat u beschikbaar blijft voor werk.
    • Leg een dossier aan met alle relevante stukken en correspondentie.
    • Schakel een ontslagspecialist in.

Niet doen:

    • Ga niet akkoord met het ontslag.
    • Onderteken niets en zeg dat u advies gaat inwinnen.
    • Ga niet naar huis zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.
    • Ga niet akkoord met hulp van een advocaat die uw werkgever voorstelt; schakel zelf een onafhankelijke ontslagspecialist in.

Hulp bij ontslag

Verlies van werk is ingrijpend. Omdat een ontslag procedure zo belangrijk is, is het raadzaam ontslag hulp te vragen aan een in het ontslagrecht gespecialiseerde jurist of advocaat. Zij kunnen u helpen bij elke ontslagprocedure.

Voor werknemers kunnen wij procederen of onderhandelen om ontslag te voorkomen of een maximale ontslagvergoeding  te verkrijgen.
Voor werkgevers kunnen wij zorgen dat het ontslag van meet af aan ‘correct’, volgens de geldende regels, wordt aangepakt, zodat kostbare missers worden voorkomen.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering?

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand met een module ‘werk’ dan mag u zelf uw advocaat of jurist uitkiezen die u bijstaat in een gerechtelijke procedure. De rechtsbijstandsverzekeraar dient dan de kosten van de door u gekozen advocaat/jurist te vergoeden. Dus ook als u verzekerd bent, bent u ook bij ons aan juiste adres.

Experts Nederlands Recht, ook wel genoemd “Enrecht”, staat voor duidelijke en onafhankelijke informatieverstrekking aan consumenten en ondernemingen op het gebied van Nederlands recht. Wij zijn een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u een advocaat nodig heeft vanuit een particuliere of zakelijke situatie. Hiernaast geldt dat ook het rechtsgebied waarbinnen het probleem zich afspeelt niet door iedere advocaat even adequaat kan worden opgelost. Hier kan Enrecht u bij helpen.

Voor iedere situatie, voor ieder rechtsgebied hebben wij de beste advocaten bij u in de regio. Met ons landelijk advocatennetwerk hebben we altijd een vestiging bij u in de buurt. Onze advocaten zijn naast letselschade onder andere gespecialiseerd in: Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Consumentenrecht, Familierecht en Woonrecht.

Via Enrecht krijgt u dus de beste advocaat die u met een professionele, oplossingsgerichte dienstverlening zal bijstaan. Bij ons staat u als cliënt centraal en de zaak is pas gewonnen wanneer de cliënt tevreden is. Heeft u een juridische uitdaging en wilt u snel richting de oplossing? Of wilt u vrijblijvend informeren welke juridische mogelijkheden u heeft? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag!

Stel vrijblijvend uw vraag

Ook geinteresseerd in?

Juridisch advies

Letselschade voetganger | Enrecht

Soms is het zo dat voetgangers geen schadevergoeding krijgen. Dit is echter alleen het geval als de bestuurder die de voetganger heeft aangereden kan aantonen dat de voetganger roekeloos heeft [...]
Lezen

Arbeidsongeval | Enrecht |

Op uw werk moet het natuurlijk veilig zijn, maar een arbeidsongeval kan altijd voor komen. Uw werkgever moet er altijd voor zorgen dat u op een veilige en gezonde plek werkt. [...]
Lezen

enrecht, visie enrecht, enrecht keurmerk

Enrecht advocaten is een landelijk keurmerk van de meest gespecialiseerde advocaten binnen de diverse rechtsgebieden van het Nederlands recht. Voor u als cliënt maakt het een groot verschil of u [...]
Lezen

algemeen Archieven | Enrecht

Wanneer u wilt scheiden van uw partner, is het vaak het makkelijkst, het goedkoopst en het beste om daar in onderling overleg met elkaar afspraken over te maken. Samen met [...]
Lezen

Consumentenrecht | Enrecht

Conflictbemiddeling Een ander woord voor conflictbemiddeling is mediation. Mediation wordt steeds vaker in steeds meer rechtsgebieden toegepast. Het is natuurlijk het beste als partijen er samen uitkomen, zonder dat een [...]
Lezen

Adoptie | Enrecht

Door adoptie komt er een wettelijk familieband tot stand tussen het kind en de adoptiefouders. Een verzoek tot adoptie moet worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor heeft u de hulp [...]
Lezen

Scheiding eenzijdig | Enrecht

De aanstaande ex-partner kan, indien hij of zij het niet eens is met het verzoek, een zogenaamd verweerschrift indienen. Ook dit verweerschrift kan enkel met tussenkomst van een advocaat bij [...]
Lezen

Vind een advocaat in:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Zoek een advocaat

Ben je op zoek naar juridisch advies? Vind snel en eenvoudig de juiste advocaat voor jouw zaak. Onze ervaren advocaten staan klaar om je te helpen bij al jouw juridische kwesties. Met expertise in verschillende rechtsgebieden, kunnen we je begeleiden en ondersteunen bij het vinden van een oplossing die bij jou past. Zoek niet verder, vind vandaag nog de perfecte advocaat voor jouw behoeften.

Familierecht advocaat

Heb je juridische hulp nodig bij familiezaken? Onze gespecialiseerde familierecht advocaten zijn hier om jou te helpen. Of het nu gaat om echtscheiding, voogdij, alimentatie of andere familiekwesties, wij bieden deskundig advies en ondersteuning op maat. Met onze ervaring en toewijding streven we ernaar om jouw belangen te behartigen en een oplossing te vinden die recht doet aan jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult.

Arbeidsrecht advocaat

Sta je voor een arbeidsconflict of heb je vragen over jouw rechten op de werkvloer? Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten zijn er om jou te helpen. Wij begrijpen de complexiteit van arbeidswetgeving en zullen jouw zaak met toewijding en expertise behandelen. Of het nu gaat om ontslag, discriminatie, arbeidsvoorwaarden of andere arbeidsgerelateerde kwesties, wij staan aan jouw zijde om jouw belangen te verdedigen en een rechtvaardige oplossing te zoeken. Neem contact met ons op voor deskundig advies op maat.

Strafrecht advocaat

Ben je beschuldigd van een strafbaar feit of ben je betrokken bij een strafrechtelijke zaak? Onze ervaren strafrecht advocaten zijn er om jouw rechten te verdedigen en jou bij te staan tijdens deze moeilijke tijd. Wij begrijpen de ernst van strafrechtelijke aanklachten en zullen jouw zaak met de hoogste mate van professionaliteit behandelen. Of het nu gaat om overtredingen, misdrijven of andere strafrechtelijke kwesties, wij zullen jouw zaak grondig onderzoeken en een strategie ontwikkelen om jouw belangen te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk consult.

© 2023 gemaakt door label111.nl all rights reserved